Hoor je de bel rinkelen? ‘Tussen de gebeurtenis en de reactie bestaat een ruimte. In die ruimte woont jouw kracht om jouw reactie te kiezen.
Want in jouw reactie ligt groei en vrijheid (Viktor E. Franki)’ 

Het gaat er niet om wat jou overkomt, het gaat erom wat je ermee doet.

Als je nog onbewust bent van jouw thema’s, reageer je onmiddellijk op basis van een binnenkomende prikkel.
Je bent een speelbal van wat jou ooit overkomen is. De situatie van dat moment laat je de pijn voelen zoals je dat ooit gevoeld hebt.

De bel in jouw systeem

Ooit is jou iets overkomen, wat je niet hebt verwerkt. Hierdoor ontstaat als het ware een bel in je systeem die gaat rinkelen telkens als je iets meemaakt wat jou herinnert aan die situatie. De kunst is om niet gelijk op die bel te reageren, maar te voelen wat jouw eerste reactie is zonder deze uit te voeren. Contact maken met de pijn, in plaats van te reageren zoals je altijd doet, om het geluid van de bel maar te doven. Dan kun je gaan ervaren wat de bron van de pijn is en uiteindelijk kiezen voor een reactie die je beter dient.

Voorbeeld

Om een voorbeeld uit mijn eigen leven te noemen, ik ben vroeger gepest op de lagere school. De bel die ik daardoor heb gecreëerd is angst voor afwijzing. Zodra die bel ging rinkelen, sloeg ik op slot en nam afstand. Zo heb ik de nodige relaties en vriendschappen gesaboteerd in het verleden. Alleen om ervoor te zorgen dat de ander niet te dichtbij zou komen. Door te gaan voelen waar die bel voor staat, ben ik erachter gekomen wanneer en waarom die bel geplaatst is. Sindsdien ging die bel heus nog wel rinkelen, maar ik besloot in de verbinding te blijven met de ander. Langzamerhand dooft het geluid van de bel uit. Ik handel er niet meer naar en hij rinkelt nog maar heel soms en zachtjes.

Leren luisteren naar de bel

Jij kan ook ervoor kiezen om je bewust te worden van de bel die in jou rinkelt. Je bevrijden van de automatische reactie die erop volgt. Is dat makkelijk? Nee, zeker niet. Want je moet vanuit de vermijding van pijn dwars door de pijn heen. Maar blijf niet hangen in gedachtes zoals dat kan ik niet of het is zo moeilijk. Ook dat is zelf-sabotage. Jij hebt alles wat je nodig hebt, om te zijn wie je werkelijk bent.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op voor het maken van een afspraak. Dit kan ook via de telefoon of Skype. Misschien vind je dit blog over keuzes ook nog interessant om te lezen. Of dit blog over transformatie.