Je hoort weleens zeggen dat iemand in een flow zit. Wat betekent dat nou eigenlijk en hoe kun je voor jezelf weten dat je in zo’n periode zit. Ik zal eerst uitleggen hoe ik het woord flow opvat. Voor mij betekent het dat alles goed stroomt. Een periode van door het leven gedragen worden, waarin de puzzelstukjes goed in elkaar passen. Het gaat je voor je gevoel voor de wind en eventuele hordes op het pad worden met gemak genomen. Het lijkt wel alsof er een engel voor je uitloopt die alles voor jou in goede banen leidt.

Flow herkennen

Synchroniciteit

Een heel belangrijk kenmerk van in een flow zitten is synchroniciteit. Jij hebt iets nodig in je leven en ‘toevallig’ verschijnt het op je pad. Stel je wilt een opleiding doen op een bepaald gebied, en zonder ernaar te zoeken zie je precies wat je zoekt op bijvoorbeeld Facebook of er ploft een zomaar ineens een foldertje op je deurmat.

Gevoel van welbehagen

Flow gaat gepaard met een gevoel van welbehagen. Je zit lekker in je vel, voelt je tevreden en hebt het gevoel dat je de wind in de rug hebt. Het voelt als een periode van rust en balans.

Wie zaait zal oogsten

Een periode van flow volgt vaak op een periode van transformatie en ontwikkeling. Je hebt gewerkt en waarschijnlijk geworsteld met jezelf, lessen geleerd en deze leren toepassen in je leven. En nu mag je gaan oogsten wat je in die periode hebt gezaaid. Hou dit dus voor ogen als je nog aan het ploeteren bent!

Geen zorgen voor de dag van morgen

Wie in een flow zit kan veel makkelijker in het moment zijn. Het loopt immers lekker en er is geen reden om je druk te maken over zaken die er nog niet zijn. Heb je daar moeite mee? Vraag dan aan jezelf als je piekeren bent, ‘heb ik nu op dit moment een probleem?’ Het antwoord zal negen van de tien keer nee zijn. Of ga stomweg precies de andere kant op denken. Piekeren is niets meer dan de verkeerde kant op fantaseren.

Hoe kun je flow creëren?

  • Blijf in het hier en nu
  • Kijk naar wat je hebt en niet naar wat er nog mist
  • Focus je op de mogelijkheden en niet op de onmogelijkheden
  • Denk positief! Zie ook mijn blog over de wet van aantrekkingskracht.
  • Blijf niet hangen in een nare ervaring. Haal de les eruit en beslis hoe je een volgende keer het zult aanpakken. Maar blijf jezelf niet op de kop zitten hierover, het haalt niets uit.

Aanvullingen?

Hebben jullie nog kenmerken van flow of tips om flow te creëren in je leven? Ik lees het graag onder dit blog!