‘Beschouw mijn vriendelijkheid niet als mijn zwakte. Het monster in mij slaapt en is niet dood’. Dit citaat van een onbekende bron zette mij aan het denken over geven vanuit een behoefte en geven vanuit balans.

 

Herken je dat? Dat je eigenlijk altijd vriendelijk bent, aardige dingen doet voor de medemens. Zélfs als het je eigenlijk niet zo goed uitkomt? En dat sommigen mensen dan gaan denken dat je een watje bent. Een softie waar je zo overheen kunt lopen en misbruik van kunt maken. Ze verwachten dat je van alles voor ze doet, omdat je zo aardig bent. Ze vragen steeds meer van je en nemen je voor vanzelfsprekend. En jij krijgt steeds meer een rotgevoel erover. Je voelt je niet gewaardeerd en niet gezien. Wat is eigenlijk jouw motivatie om te geven? Waarom trek je niet eerder een streep en zeg je ’tot hier en niet verder?’ Iets in jou vindt dat je altijd maar aardig moet zijn, ook als het ten koste van jezelf gaat.

Geven vanuit een behoefte

Wat hier onder zit is het geven vanuit een behoefte. Jij geeft omdat je eigenlijk iets wilt ontvangen van de persoon aan wie je iets geeft. Je raakt steeds meer teleurgesteld en verbitterd als je steeds maar blijft geven en niet krijgt wat je wilt. Als dit iets is wat je van jezelf herkent, ga dan eens na welke behoefte er onder het geven ligt. Want heel vaak gaat dit allemaal onbewust. Weet je helemaal niet van jezelf dat je eigenlijk iets nodig hebt van de ander. En dan is het meestal een behoefte die je in jezelf moet vervullen. Zoals waardering, respect, liefde. Als jij jezelf niet waardeert, respecteert en liefhebt dan is dat voor een ander ook niet vanzelfsprekend. En bovendien zal het voor de ander altijd onmogelijk blijken om jou te geven wat je verlangt. Want ben je wel in staat om volledige acceptatie, liefde en waardering te ontvangen als je dat van binnen met jezelf nog geeneens kunt? Je geeft telkens ten koste van jezelf, daar draait het op uit.

Geven vanuit balans

Als je in balans bent dan geef je zonder er iets voor terug te verwachten, zonder voorwaarden. Je geeft dan bovendien nooit meer dan je kunt missen. En als iemand misbruik van je goedheid wil maken, dan wordt het monster in je wakker. Je geeft je grens aan en staat niet toe dat iemand respectloos met jou omgaat. Tot hier en niet verder. Want vanuit respect, waardering en liefde voor jezelf zorg je goed voor jezelf  en je eigen welzijn.

Ben je een watje als je altijd vriendelijk bent?

Het antwoord hangt dus af van op welke basis jij geeft, vanuit een behoefte of vanuit balans. En zo zwart wit is het natuurlijk ook helemaal niet. Als je altijd vriendelijk bent dan maakt je dat een heel mooi mens, maar als het ten koste van jezelf gaat dan is dat wel erg lastig. Ben je op zoek naar meer balans in je leven? Ik kan je hierbij helpen met hypnotherapie, energetische therapie of een sessie per telefoon of skype. Voor het maken van een afspraak of meer informatie mag je altijd contact met mij opnemen.