Een verhaal over niet gewenst zijn

Drie weken na haar eerste sessie kwam ze als een andere vrouw mijn praktijk binnen gelopen. De vorige keer kwam ze met gevoelens van eenzaamheid, er niet mogen zijn, zich altijd te veel voelen. Als therapeut denk ik dan gelijk dat dit mogelijke uitingen zijn van de periode van de zwangerschap en de geboorte. We spraken over de zwangerschap van haar moeder en haar geboorte. Ze heeft altijd het gevoel gehad niet gewenst te zijn.

Geboortesessie

We besloten om door middel van hypnotherapie een geboortesessie te doen waarin ik haar terug zou brengen naar haar conceptie, de zwangerschap en de geboorte. Ze kwam erachter dat ze inderdaad niet gewenst was en dat ze de hele zwangerschap enorm eenzaam was in de buik van haar moeder. Haar moeder maakte geen contact met haar, erkende haar aanwezigheid niet. Als piepklein mensje besloot ze al dat ze er niet mag zijn. Het wortelt zich diep in haar en beïnvloed hoe ze door het leven gaat. De angst om niet geaccepteerd en erkend te worden is groot. In groepen voelt ze zich te veel en niet geaccepteerd. Ter plekke heeft ze een nieuw besluit genomen, ik mag er zijn! 

Herboren

En vier weken later zit ze stralend tegenover mij, een hele nieuwe vrouw. Herboren!  Ze snapt zelf niet hoe snel deze omslag heeft kunnen plaats vinden. ‘Is het echt zo simpel?’ vraagt ze. Ze noemt voorbeelden hoe ze zich nu in een groep kan begeven zonder dat ze allerlei oordelen over zichzelf heeft of het gevoel heeft zich schuil te moeten houden. Drie weken ervoor heeft ze besloten er te mogen zijn en het allerbelangrijkste, ze is ernaar gaan handelen! Besluiten nemen zonder ernaar te handelen brengen je geen steek verder. Maar het verkregen inzicht omvormen naar een nieuw besluit en daar dan ook naar handelen dat maakt een wereld van verschil. Dat is ook de reden dat mijn praktijk Mirror heet, ik laat je zien waar hem de kneep zit, maar je moet er zelf iets mee doen en gaan handelen naar je nieuwe inzicht.

Het verhaal van mijn cliënt

Dit schreef mijn cliënt aan mij over dit traject:

“sinds kort heb ik bewijs van wat ik altijd wel heb geweten:

Mijn hele leven heb ik me ongewenst gevoeld en mijn moeder heeft nooit van mij kunnen houden, nu begrijp ik dat ook zij door haar jeugd gevormd is. Maar als kind groeide ik dus op met een moeder die niet van me hield en jaloers was op de aandacht en liefde die ik wel van mijn vader kreeg.

Mijn ouders moesten trouwen toen mijn broer zich aankondigde, hij is twee en een half jaar ouder dan mij. Toen mijn vader overleed toen ik negen was was er voor mij helemaal geen liefde meer, mede daardoor was ik erg onzeker en durfde tegen niemand in te gaan want dan zouden ze me niet aardig vinden.

Ik heb het leven altijd als straf ervaren en gedacht dat ze zowel op aarde als “daarboven” een hekel aan me hadden, ik heb 2 x een overdosis aan pillen genomen omdat ik echt dood wou omdat ik altijd het gevoel had dat dat de enige manier was om rust te krijgen. Toen dat tot 2 x toe mislukte ( mijn man kwam thuis terwijl hij weg zou zijn, hoezo toeval? ) dacht ik dat ze me zelfs daar niet wilden hebben.

Heb altijd wel wat met spiritualiteit gehad maar ik ben een nuchtere meid die overal bewijs van wil en dat is vaak niet zo dus ik was een echte twijfelaar. En toen was er een huiskameravond waar Mirjam het medium was, nou die wist feilloos mijn relatie met mijn moeder uit de doeken te doen dus weer een bewijs…

Therapie

Ik ben een paar keer bij Mirjam geweest en ben in regressie gegaan. Hoe dat gaat ga ik niet vertellen want  ik wil geen verwachtingen wekken, ik weet alleen dat ik het zeker zal aanraden want door de regressie zijn veel dingen duidelijk geworden.

Ik begrijp nu heel goed waarom ik altijd graag dood wou zijn , het is zooooooooooooo mooi en vredig daar. ( waar?? nou daar waar je heengaat en wegkomt ). En ik weet nu waarom ik altijd heb gedacht dat ik er niet mag zijn.

Met hulp van Mirjam heb ik na de regressie besloten dat ik er WEL mag zijn, dat heb ik drie keer hardop gezegd en oh wonder , ik voelde het ECHT. Mirjam zag een twinkeling in mijn ogen die er niet was toen ik binnen kwam.

Na drie weken ben ik nog een keer geweest en toen was bij binnenkomst nog steeds de twinkeling.

Ik ben nu 55 jaar en nu pas voel ik dat ik er mag zijn , vind het wel jammer dat het zolang moest duren.

Maar huh……..beter laat dan nooit ………..”

(Dit verhaal is gedeeld met toestemming van de cliënt)