Ongeveer 80 procent van mijn cliënten bevindt zich in een transformatieproces. Het is vaak een periode van chaos in het leven, waarin grote veranderingen plaatsvinden en je helemaal de draad kwijt bent. In dit blog zal ik uitleggen hoe dit proces in zijn werk gaat en hoe je er het beste doorheen komt.

De transformatie van rups naar vlinder.

Transformatie kun je zien als de reis die de rups maakt om een vlinder te kunnen worden. De rups trekt zich terug in zijn cocon en verliest zijn vorm. Geen flauw idee van de vlinder die hij aan het worden is. Zo gaat het ook als je in transformatie gaat. Je trekt je terug en je verliest de verbinding met de persoon wie je was. Maar je hebt ook nog geen idee van de prachtige vlinder die je aan het worden bent. Je relatie is misschien aan het wiebelen, je weet niet meer wie je bent en wat je wilt, zit niet lekker in je vel en twijfelt aan zo ongeveer alles. Het voelt alsof je naar beneden stort, terwijl je in werkelijkheid bezig bent om een trede hoger te klimmen.

De weg naar buiten

Het belangrijkste in deze periode is om alle gevoelens die je hebt te accepteren. In plaats van het weg te drukken, doorvoel het juist, ga voelen wat er precies in je omgaat. En vooral, accepteer deze gevoelens en laat ze volledig toe. Je zult zien dat als je je gevoel erkent, dit gevoel verandert. Soms komt er een ander gevoel voor onder plaats. Zo zit er onder boosheid vaak verdriet. Maar laat ook dit helemaal toe, net zolang tot je rust voelt. Voordat je in je cocon kwam heb je jezelf toe gestaan om niet trouw te zijn aan jezelf, je aan te passen aan de buitenwereld, of heb je simpelweg niet geluisterd naar je eigen behoeften. Daarom is het nu heel belangrijk om jezelf telkens weer af te vragen waar je blij van wordt en wat je nodig hebt. Want in deze antwoorden zit je weg naar buiten, zodat je weer tevoorschijn kunt komen als een nieuw mens die dichter bij zichzelf staat.

Na de transformatie

Als je net uit je cocon komt dan is het alsof je met compleet nieuwe ogen naar de wereld kijkt. Alsof je een nieuwe bril aangemeten hebt gekregen. Je gevoel en je gedachten zijn nog niet op één lijn. Hierdoor begrijpen je oude gedachten je nieuwe gevoel nog niet. Blijf in deze fase bij je gevoel, je verstand gaat vanzelf begrijpen waar je gevoel vandaan komt en zal ermee in harmonie komen. Je ziet de mensen om je heen veel scherper, je kunt iemand die je dacht goed te kennen ineens compleet anders ervaren. Dat komt omdat je nu een scherper inzicht gekregen hebt, en dus zuiverder kunt zien. Ook je wereldbeeld is veranderd, zaken waarom je je vroeger druk maakte interesseren je nu niet langer. Ook dit kan verwarrend zijn, maar neem even rustig te tijd om te ervaren hoe je nu tegen alles aankijkt. Ontdek wat je nieuwe waarheid is geworden. Het is belangrijk om naar je nieuwe waarheid te gaan handelen. Anders val je terug in de patronen waar je je zojuist uit hebt losgemaakt.

Tijd om te vliegen

Vergeet niet dat je in deze periode nog kwetsbaar bent. Maak dus even een pas op de plaats en laat je ‘vleugels drogen’. Je voelt vanzelf wanneer het tijd is om te gaan vliegen. En onthoud, een vogel is nooit bang dat de tak zal breken, want hij weet dat zijn vleugels hem kunnen dragen. Dat geldt ook voor jou, jouw vleugels kunnen je dragen naar iedere plek waar je graag naartoe wilt. Mocht je ergens in dit proces hulp nodig hebben, dan kan ik je daarbij helpen. Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.