‘Ik ben niet wat er met mij gebeurd is, ik ben wat ik daarmee gedaan heb.’

De keuzes die je zelf maakt bepalen hoe het verloop van je leven is. Wie zegt ‘het overkomt mij’, stapt in een slachtofferrol. Wie in een slachtofferrol stapt geeft de regie van zijn of haar leven uit handen. Je wordt mee gesleurd op de stroom van het leven, en de omstandigheden of keuzes van anderen bepalen wie jij wordt en waar je naartoe gaat in je leven.

Keuzes

Pak het roer, en geef zelf koers aan je leven. Jij bepaalt zelf of je bitter of wijzer wordt van een gebeurtenis. Je hele leven bestaat uit keuzes. Iedere dag weer maak je keuzes in je leven. En deze keuzes bepalen welke deuren open gaan en welke deuren sluiten. Verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes en dealen met de gevolgen ervan bepalen hoe je door een situatie heen komt. En soms voelt het alsof je meegesleurd wordt op de stroom van het leven, maar jij bent uiteindelijk zelf degene die bepaalt wat je ermee doet; Je mee laten sleuren, of een weg door de stroom zien te vinden die jou brengt naar een plek waar je wilt zijn.

Grip kwijt

Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan denk je nu misschien. Want hoe krijg je nu grip op je leven midden in die kolkende rivier die je alle kanten op slingert. Ik zal je een aantal handvaten geven die je hierbij kunnen helpen.

Overzicht

Om het overzicht te krijgen is het belangrijk om wat afstand van de situatie te nemen. Er boven te gaan hangen als het ware en het grote plaatje proberen te zien. Het kan fijn zijn om hier hulp bij te vragen van een therapeut of goede vriend(in), iemand die neutraal is en jou helpt de situatie te relativeren.

Keuze

Als je het overzicht hebt gekregen, ga dan na welke beslissing jij genomen hebt waardoor je nu bent waar je bent. Zijn er nog alternatieven denkbaar? Welke beslissing zou je met je huidige kennis genomen hebben? En is dat een andere beslissing, stel je koers bij en neem een nieuwe beslissing die jou langs een nieuwe weg leidt. En dan komt het lastigste, ga handelen naar je nieuwe beslissing! Ga die confrontatie aan met jezelf of je omgeving en dwing jezelf je oude patroon te doorbreken die je in de eerste plaats hier gebracht heeft.

Naar de kern

Wat ook helpt is om simpelweg naar de kern te gaan. Waar draait het nou écht om, wat is het meest belangrijk? Misschien heb je allerlei beren op de weg gezien, die er helemaal niet hoeven te zijn. Haal alle lagen weg die het gecompliceerd maken en beoordeel van iedere laag of deze reëel is of doemdenkerij.

Blijven bewegen

Het is prima om even stil te blijven staan om te zien waar je nu eigenlijk beland bent en je keuzes in kaart te brengen. Blijf echter niet te lang stil staan, zonder handeling geen verandering! Om grip te krijgen op je leven zul je iets moeten doen, in beweging komen en stappen nemen.

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes. Keuzes die je verder brengen op het pad naar jezelf. Want vergeet nooit dat het beste wat je kunt worden simpelweg jezelf is. Maak dus de keuzes die jou verder helpen en waar je blij van wordt. Hebben jullie nog goede tips? Ik lees ze graag als reactie onder dit blog.