Roken is een verslaving én een gewoonte. De verslaving is fysiek en de gewoonte zit beklonken in het brein. Je bent vooral lichamelijk verslaafd aan de nicotine. Je lichaam heeft behoefte aan nicotine en zal daarom jouw brein signalen geven om een sigaret te pakken. Als je stopt met roken ben je binnen een week al 90% procent verlost van je lichamelijke verslaving. Het is de gewoonte die het lastigst is los te laten. Want je hebt immers je die sigaret ‘nodig’ bij stress, gezelligheid, koffie of na het eten.

 

Na vier sessies stop je met roken

Als je plotsklaps helemaal stopt met roken dan krijg je over het algemeen last van fysieke klachten, dit zijn de bekende ontwenningsverschijnselen. Bovendien blijf je vanuit je gewoonte hunkeren naar die sigaret, waardoor het al je wilskracht kost om van die sigaret af te blijven. Sommige mensen kunnen dat prima aan en stoppen op  die manier. Anderen vinden dat lastiger en vervallen na verloop van tijd toch weer in hun oude rookgewoonte.

Om die reden werkt het stoppen met roken programma met vier wekelijkse sessies. We gaan namelijk in vier weken het aantal sigaretten wat je rookt afbouwen. Na iedere sessie ga je een kwart minder sigaretten roken. Ook ga je iedere dag een ander merk sigaretten of shag roken en mag je niet meer sigaretten in huis hebben dan je die dag mag roken. Als je iedere dag iets anders rookt dan wat je gewend bent en waar je van geniet, gaat het roken je al wat meer tegenstaan.

Daarnaast werken we eraan om controle te krijgen over je rookgewoonte. Iedere sigaret die jij nog rookt na het begin van het programma wordt heel bewust gerookt. Geen moment meer waarop je gedachteloos en dus onbewust een sigaret in je mond stopt. Door het verkrijgen van controle, is het ook veel makkelijker om na vier weken de sigaret en daarmee de rookgewoonte helemaal achter je te laten.

Inzicht in je rookgewoonte

Door de uitgebreide intake bij de eerste sessie krijg inzicht in je rookgewoonte. Wat zet jou aan tot roken? En wat zijn vooral de momenten of situaties waarop je naar de sigaret grijpt? Op welke momenten heb jij het het moeilijkst? Deze persoonlijk specifieke momenten zullen voor jou worden meegenomen in de sessies. Als het nodig is dan gaan we in een volgende sessie ook kijken naar de diepere veelal onbewuste beweegredenen die je aan het roken hebben geholpen of aan het roken houden.

Waarom hypnose om te stoppen met roken?

De rookgewoonte zit tussen de oren, het is iets psychisch. En zoals de meeste gewoonten zit het beklonken in het onbewuste deel van je brein. Alles wat zich in dat deel van je brein bevindt is nogal hardnekkig. Want  je onbewuste is je meest trouwe dienaar en alles wat je aan je onbewuste vertelt wordt klakkeloos aangenomen en in iedere gelijke situatie zo uitgevoerd. Dus, als jij ooit aan jezelf hebt verteld dat je een sigaret nodig hebt als je last hebt van spanning, dan zal je brein je bij iedere situatie waarbij spanning wordt beleefd aandringen op het roken van een sigaret.

Als je in hypnose bent, dan ben je in zo’n ontspannen staat dat je onbewuste brein ontvankelijker is voor suggesties. Op die manier kun je je brein vertellen dat het niet meer nodig is om een sigaret te pakken bij spanning en zal je brein op dat punt een nieuwe gewoonte ontwikkelen.

Huiswerk

Om de rookgewoonte helemaal te kunnen verlaten is het absoluut nodig dat je zelf thuis ook aan het werk gaat. Hoe vaker je brein hoort dat je die sigaretten helemaal niet nodig hebt, hoe beter het is. Het is de repetitie die ervoor zorgt dat de nieuwe gewoonte vastgehouden kan worden. Daarom zal ik je onder andere leren jezelf in trance te brengen en met je onbewuste te spreken. Iets wat overigens ook nadien ook erg nuttig is voor allerlei andere zaken die je in jezelf wilt veranderen.  Het is van groot belang dat je de opdrachten voor thuis ook zo uitvoert, het vermindert de kans op succes als je je er niet aan houdt.

Is hypnose eng?

Nee, helemaal niet! Want je bent er gewoon met je volle verstand bij. Bovendien ben je ieder moment in staat om je ogen te openen, op te staan en weg te lopen als er iets zou gebeuren wat je niet wilt. Als je bijvoorbeeld naar je werk gaat of een andere welbekende route fietst of rijdt, ben je vaak met je gedachten overal en nergens. Als je op je bestemming aankomt, dan weet je niet meer precies wat je allemaal bent tegengekomen. Maar stel dat er ineens een de hond de weg oversteekt, dan ben je er gelijk helemaal alert bij en in staat om te reageren. Zo is het nou ook met hypnose, het is een staat van ontspanning waarbij je bewuste brein wat meer op de achtergrond blijft en jij intussen in een staat van heerlijke ontspanning bent.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op.