Het is een veel besproken onderwerp, ‘the law of attraction’. Denk het en het komt naar je toe, vraag het aan het universum en het komt naar je toe. Vooral binnen de spirituele wereld houden veel mensen er zich mee bezig. Het is vooral makkelijker gezegd dan gedaan. We wensen ons suf en toch komt er regelmatig niks, lekker dan! Een stukje wat vaak onderbelicht blijft is de rol die het brein hierin speelt. En daar wil ik het in dit blog graag over hebben. Wat is de rol van het brein bij de wet van aantrekkingskracht?

Bewuste en onbewuste brein.

We hebben een bewust gedeelte in het brein en een onbewust gedeelte. Het bewuste brein is dat gedeelte waar alle gedachten zich bevinden die je je bewust bent. Daarmee denk je na over je alledaagse beslommeringen, onthoud je je boodschappenlijstje mee. Wist je dat je onbewuste brein 200.000 keer meer informatie kan verwerken dan je bewuste brein? In het onbewuste bevindt zich alle informatie die je niet zomaar kunt oplepelen. Het onbewuste is trouwens onze meest trouwe dienaar, wat je tegen het onbewuste zegt wordt klakkeloos aangenomen.

Verwerking van prikkels

Als je bedenkt dat je onbewuste 200.000 keer meer prikkels kan verwerken dan je bewuste brein, dan kun je nagaan dat je er eigenlijk geen weet van hebt hoeveel informatie je bij je draagt. Je onbewuste brein, of innerlijk weten zoals het in de hypnotherapie wel genoemd wordt, sorteert al deze prikkels en verwerkt ze ‘onder de motorkap’. Als de informatie is verwerkt of als het in de situatie op dat moment nodig is, stuurt je onbewuste een gedachte of reactie naar je bewuste brein. Zo ontstaan ook ingevingen en ‘aha-momenten’. Je onbewuste heeft de vraag uit je bewuste opgepakt en is er onder de motorkap mee bezig geweest. Zodra het puzzeltje compleet is, wordt het jouw bewuste brein binnen gebracht.

Wet van aantrekkingskracht

Wat heeft dit alles met de wet van aantrekkingskracht te maken? Jullie kennen vast wel één van de uitdrukkingen, alle antwoorden zitten in jezelf en dat waar je aandacht naartoe gaat groeit. Als jij graag iets naar je toe wilt halen in je leven, dan zul je in de eerste plaats de communicatie met jezelf eens onder de loep moeten nemen. Hoe voed ik mijn brein over dit onderwerp? Waarmee zet ik mijn onbewuste brein aan het werk? Want in het universum, maar zeker ook wat je betreft je brein geldt, wat je geeft krijg je terug.

De gedachten bepalen de focus, en daar waar de focus ligt wordt je (onbewuste) brein mee gevoed. Die gaat daar weer mee aan de slag en bepaalt de nieuwe focus. Als je dus negatief denkt, dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Je ziet, ervaart, voelt steeds meer negatieve dingen, daardoor kun je het idee krijgen dat jij altijd pech hebt of niet in de wieg gelegd bent om gelukkig te worden. En zo glijdt je nog een trede dieper weg in een negatieve spiraal.

Kracht van positief denken

De kracht van positief denken is dat je daarmee je (onbewuste) brein voedt met positieve gedachten en prikkels. En zoals gezegd, wat je geeft krijg je terug, je focus wordt gebracht naar de positieve zaken. Je ziet je kansen beter, de gouden randjes, de mogelijkheden om ergens op een goede manier doorheen te komen.

Dit kun je trainen door stomweg jezelf steeds te monitoren op je gedachten, en corrigeer jezelf als je jezelf op negatieve gedachten betrapt. Ons onbewuste wil alleen maar doen wat hem gevraagd wordt en met training kun je de negatieve paden uitgummen in je brein en daar positieve paden voor terug leggen. Zodat je automatisch (en dus onbewust) positiever in het leven staat. En is dat makkelijk? Nee zeker niet! Daar is hard werk voor nodig en het gaat niet over één nacht ijs, maar het is zeker de moeite waard.

Tot slot

Als je het op prijs stelt om ook iets van mij te lezen over de kant van het universum/spirituele wereld bij de wet van aantrekkingskracht, laat het dan onder dit blog weten. En uiteraard zijn ook je andere reacties welkom.